Mencari cari Resepi..klik disini

Jumaat, 19 Jun 2015

Ayam Masak Butter Milk

Ayam Masak Butter Milk
Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam
Sesudu tepung jagung bersama air
Bahan perap ayam:
Saya cuma perap bersama tepung segera brand Bistari dan bila nk goreng salut dengan tepung bistari cam nk goreng ayam KFC.
Cara cara:
Perap ayam dengan tepung perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam tadi dan masak seketika dan masukkan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan