Mencari cari Resepi..klik disini

Jumaat, 19 Jun 2015

Mee Udon Goreng Black Paper

Mee Udon Goreng Black Paper
2 paket mee Udon
ayam yang dicincang (saya perap dgn secukup rasa)
10 ekor udang sedang
1/2 biji bawang Holand atau ade orang cakap bawang Belanda
2 ulas bawang putih
1/2 sudu teh serbok lada hitam
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1 sudi makan sos cili
1/2 biji cili benggala (campur2 warna lagi menarik)
cara :
- Mee udon tu dibersihkan dengan air bersih, ingat tau mee ni mudah patah so bersihkan perlahan2 iye.
- Bawang2 berdua tu dihiris2. Begitu juga dengan ayam dipotong2 kecil dan jangan lupa cili2 capsicum, dia ni pun kene hiris.
Step pertama tumis kedua2 bawang hingga layu kemudian waktu ni boleh la masukkan isi ayam dan udang. Masak hingga ayam tu kekuningan atau masak, bukan sampai garing tau.
Seterusnya masukkan lada hitam, sos tiram, sos cili & kicap pekat.
Masak hingga kuah agak2 pekat kemudian masukkan mee udon. Gaul kesemuanya dan masak lebih kurang 2 minit pastu boleh lah masukkan cili capsicum. Gaul rata dan ready tuk berbuka puasa...Selamat mencuba...
Ok jom masak ....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan