Mencari cari Resepi..klik disini

Jumaat, 19 Jun 2015

Nasi Mendhi Arabian

Nasi ayam mendhi arabian..mmg terbaik dan sedap..

Cara penyediaan yang mudah dan senang...pes ready utk terus masak...tanpa bawang dan rempah..tanpa sebarang bahan peasa..semua telah siap..cuma masuk air..didihkan..masuk beras dan siap...Set ini didatangkan bersama beras basmathi extra panjang..untuk 1/2 kg *RM17 dan 1 kg (RM30)...hidanglah dengan apa jua lauk seperti ayam bakar..kari..kerutuk..ayam kurma dsb..Nasi dh sedap makan dengan apapun mmg sedap...
Beras dibasuh masukkan beras yang telah direndam selama 1/2 jam td..dan ditoskan
700 ml air utk 1/2 kg..sukatan air ada pada packing pes..refer disitu..
masukkan air dalam periuk
Ini dia pes segera Yemeni Mendhi..yang ready utk dimasak..tanpa perlu perasa..bawang..rempah..semua sudah tersedia..
Ini rupa rempah ratus yang disediakan ..yang kuning tu adalah safran..
Masukkan pes/rempah dalam periuk
kacau dan ready letak didalm rice cooker on plug dan tunggu sehingga punat rice cooker naik.

 
.

bila punat dh naik tutup suiz plug


titik kan safran seperti dalam gambar



taaaraaammmm...inilah nasi nyer..gebu..lembut..dan yang pasti sedap..seperti tukang masak profesional...





Boleh dihidangkan bersama kari Ayam ..hidanglah dengan apa2 lauk pun boleh..saya biasa matching dengan ayam bakar....





ini plak bahan untuk sos tomato..cara ada pada paket pes..


atau boleh buat acar seperti ini..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan