Mencari cari Resepi..klik disini

Jumaat, 19 Jun 2015

Asam Pedas Tetel

Asam Pedas Tetel

Bahan bahan 500 grms daging tetel
2 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 inci halia 
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
5 sudu makan cili kering kisar
paste asam jawa diramas dengan 1 cawan air
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Daun limau purut
Garam
Hujung sudu Ajunimoto
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara cara
1. Kisar bawang merah, bawang besar, kunyit dan halia. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kering kisar dan serai diketuk. Biarkan hingga rempah masak. Masukkan belacan, paste asam jawa dan serbuk lada hitam. Gaul sebati.
3. Masukkan daging tetel dan air. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan daun limau purut, daun kesum dan bunga kantan. Perasakan dengan garam dan pak aji .
5. Renehkan ia seketika dengan api perlahan supaya semua bahan mesra dan bolehlah ditutup api. Sedia dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan