Mencari cari Resepi..klik disini

Ahad, 21 Jun 2015

BUTTER PRAWN - NIEZA STYLE


 Serdak Telur:

3 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin

1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.


Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 

 Setelah masak tuangkan ke dalam tapis untuk toskan minyaknya.
 Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 
Udang:
1/2 ekor udang Besar 
Sedikit secukup rasa meggi
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
2 biji cili merah - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
Sedikit margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.




 Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada sulah dan meggi secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.

 Tadaaaaaaa....inilah hasilnyer..senang dan simple jer......setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan