Bahan-bahannya
Untuk kulit Pizza
3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air suam
1 s/k garam
1 s/k gula
3 sudu susu tepung
Inti (Topping) Pizza
2 sudu makan minyak masak
3 sudu tomato puri
2 batang sosej
1 biji cili benggala (merah, kuning, hijau)
nenas yang dicincang kiub
ayan/daging dicincang
5 biji beef ball
keju berparut (lg byk lg sedap)
Cara-caranya
- Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 220-230'c
- Untuk kulit pizza, larutkan yis dan gula ke dalam air suam. Kacau sehingga naik buih halus
- Masukkan garam ke dalam tepung gandum dan kacau biar sebati..masukkan susu tepung
- Kemudian masukkan campuran air, yis dan gula ke dalam tepung dan uli adunan tersebut sehingga adunan tersebut tidak melekat.
- Perap adunan tersebut sehingga adunan tersebut naik 2 kali ganda
- Canai adunan tersebut mengikut saiz yg dikehendaki
- Kemudian cucuk dengan garfu adunan yg telah dicanai tadi
- Sapukan permukaan adunan tersebut dengan minyak dan diikuti dengan tomato puri. Kemudian tabur sosej dan beef ball yg telah dipotong kecil..ayam, cili benggala, nenas. Akhir sekali tabur keju parut.
- Rehatkan pizza tersebut dlm masa 30 minit
- Bakar pizza dlm suhu yg sama dlm masa 25 hingga 30 minit.
- Siap utk dihidangkan.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan