Isnin, 10 Februari 2014
Nasi Beriani Ayam Kerutuk
Bahan-Bahan untuk Nasi Briyani
500g beras basmati (direndam dalam air selama 40 minit)
400ml air rebusan ayam
200ml susu cair
1/2 ekor ayam (dibersihkan)
2 sudu besar rempah briyani
60g minyak sapi
60ml minyak new vida 5 biji bunga cengkih
6 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
2 labu bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang Merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
4cm halia (dititik)
2 batang serai (dititik)
4 daun pandan (diikat dan disimpul)
2 biji tomato (dicincang)
2 sudu kecil koma-koma (direndam)
2 sudu besar air panas
60 ml air mawar
1/2 cawan kismis campuran
1/2 cawan badam (dipanggang)
1 cawan bawang goreng
1/2 cawan dadih asli
1/2 biji Lemon (diambil kulit dan jusnya)
Sedikit daun ketumbar
Segengam kecil daun pudina
Sedikit daun pisang
Garam secukup rasa
KERUTUK AYAM (niezza style)
1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh)
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas
1 cawan santan fresh
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar kerisik
1 bj bawang besar ~ potong 4
2 bj cili merah ~ belah 2
nisan/gula melaka
garam
minyak
bahan penumis (rempah 4 beradik):
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
bahan yg diblend:
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan