Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
Cara untuk memasak nasi:
Basuh beras dan tos air.
Panaskan butter/margerin lalu tumiskan
rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga
garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi
seperti biasa.
Cara untuk memasak sup:
Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup
bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan
bawang goreng dan hirisan daun sup.
Cara untuk memasak sos:
Kisarkan semua bahan di atas.
Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
Cara untuk memasak kuah kicap:
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan