Resepi
ni dah terlebih kuah sebenar nya..sebab anak2 suka makan kuah dia..pada
yang yak suak kuah banyak atau suka makan kering2 boleh kurangkan
air...
selamat mencuba!...
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
8 biji cendawan shitake yang kering
Garam secukup rasa - jika perlu
5 sudu besar sos tiram - boleh ditambah
4 sudu besar kicap manis - boleh ditambah
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan biji gajus
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
Garam secukup rasa - jika perlu
5 sudu besar sos tiram - boleh ditambah
4 sudu besar kicap manis - boleh ditambah
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan biji gajus
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMIS DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia muda
CARA MEMASAK :
-
Potong ayam menjadi ketulan kecil dan dibersihkan kemudian diketepikan
dulu . Semua bawang , halia di kupas kulit dan ditumbuk lumat . Cendawan
direbus sehingga kembang kemudian ditos dan dipotong kecil - simpan air
rebusan cendawan tu . Buah gajus digoreng sehingga golden brown
kemudian diangkat dan ditos . Bawang besar dan cili merah dipotong .
-
Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang ditumbuk sehingga
wangi . Kacau semua bahan ini dan dimasukkan sos tiram dengan cendawan
shitake . Terus kacau sekejap dan boleh la dimasukkan semua ayam dan
dikacau lagi .
- Masukkan air rebusan cendawan anggaran dalam 1 cawan kemudian dimasukkan kicap dan minyak bijan . .Kacau semua bahan dan biarkan mendidih dan boleh la dimasuk semua buah gajus , bawang besar serta cili merah yang dipotong menyerong . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit lagi air lagi rebusan cendawan atau air biasa . Kacau ayam kung pao ni dan rasa kuah jika ada rasa yang kurang boleh ditambah lagi bahan-bahan perasa . Bila ayam dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Masukkan air rebusan cendawan anggaran dalam 1 cawan kemudian dimasukkan kicap dan minyak bijan . .Kacau semua bahan dan biarkan mendidih dan boleh la dimasuk semua buah gajus , bawang besar serta cili merah yang dipotong menyerong . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit lagi air lagi rebusan cendawan atau air biasa . Kacau ayam kung pao ni dan rasa kuah jika ada rasa yang kurang boleh ditambah lagi bahan-bahan perasa . Bila ayam dah masak boleh la ditutup api dapur .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan