Mencari cari Resepi..klik disini

Isnin, 10 Februari 2014

TeluR Bistik







Bahan untuk telur

Isi ayam sikit dipotong dadu...
Telur

Bahan untuk kuah

Cili merah dipotong @ cili kering blend (ikut suka)
Bawang putih (diketuk, dan dipotong)
Bawang holand(potong panjang)
Cili sos 3 sudu
Tomato sos 2 sudu
Sos tiram 1 sudu
Garam
Nenas (potong dadu)
Tomato (potong dadu)
Timun (potong dadu)

Ok, untuk telur, sekalikan dengan isi ayam, n goreng....Lalu ketepikan... (Api biar sederhana je..takut telur dah masak isi belum...isi ayam kalau boleh biar tengah tengah telur tu...)

Untuk kuah, goreng dulu bawang putih sampai naik bau... Masukkan cili...Goreng sampai masak, lepas tu masukkan semua sos yang dah aku senaraikan tu... Aku tulis tu secara nisbah nya lah..kalau rasa ade yang terkurang sana sini, pepandai tambah sendiri ye..hehe... Lepas tu masukkan bawang holand.

Masukkan garam dan timun dan tomato... bahan bahan nilah yang memasamkan dan memaniskan telur bisik ni...Jangan lupa masukkan garam yee...dengan gula sikit...atau lg senang guna secukup rasa jek...tabur sedikit daun sup..

Orait...dah siap, tuang kan atas telur tadi.....dah siap....leh dihidangkan ngan nasi panas bersama sup ekor atau tomyam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan