450 gram daging batang pinang, hiris nipis cuci dan toskan atau ½ ekor ayam potong kecik *Tp saya lg rakemen daging lg sedap 1 inci halia* 2 ulas bawang putih* 4 biji bawang merah*(*kisar halus) 1 batang kayu manis 1 kuntum bunga lawang 4 biji buah pelaga 3 kuntum bunga cengkih 2 camca besar cili kisar 2 camca besar rempah kari daging 1 biji bawang besar hiris 1 biji cili merah dihiris 3 camca besar kicap pekat 2 camac besar kicap manis 1 cawan air Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-) Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah bahan kisar halus + rempah kari tadi. Tumis hingga harum. Masukkan daging atau ayam dan masak hingga daging/ayam kecut. Tuang air dan biar mendidih. Masukkan kicap pekat dan kicap manis. Masak hingga pekat.masukkan semua bawang besar dan cili besar dan masak hingga lembut. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit lagi kicap. Matikan api. sedia tuk dihidangkan *note kurangkan air untuk lebih pekat dan lg sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan