Mencari cari Resepi..klik disini

Khamis, 9 Jun 2016

sambal tahun Ikan bilis

sambal tahun Ikan bilis 



Sambal ni boleh simpan lama..itulah namanya pun sambal tahun.. Bahan²

100g ikan bilis
5 tangkai Cili besar (dipotong nipis)
3 biji bawang besar ( dipotong dadu)
3-4 biji cili padi( kalau nk pedas leh tambah)- dipotong halus
10 biji belmbing buluh( suka masam leh tambah lagi)- di potong bulat

Cara²

Goreng ikan bilis sehingga garing..
Angkat dan ketepikan ( ditumbuk sedikit hancur)
cili..bawang..cilipadi..belimbing di goreng( boleh guna minyak goreng ikan bilis tadi..kemudian masukkan ikan bilis dan perasa dan garam..goreng sehinggak kering jika nak simpan lama..tp saya suka basah² sbb makan sekali hadap je pun..sangat berselera bila makan ngan nasi panas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan