skip to main |
skip to sidebar
Asam pedas nenas
Asam pedas nenas
Bahan²
kepala Ikan tengiri
Bahan A ( dibland)
10 tangkai Cili kering
1 biji bawang besar
Bahan B
1 tangkai Daun kesom
4 biji Bendi
5-6 potong nenas
4 helai Daun limau purut
1 batang serai
Bahan lain
Minyak tuk menumis
Air
garam
Sedikt perasa
Cara²
1.masukkan minyak dalam periuk dan masukkan Bahan A ditumis garing.
2. Masukkan daun limau dan serai. Masak sebntar diatas api.
3. Masukkan air dan kepala ikan
4. Masukkan bahan B daun kesom..bendi dan nenas
5. Masak dalm bebrapa minit an masukkan garam dan perasa.
Kalau agak pekat boleh tambah air mengikut selera masing². * pada yg suka lebih masam boleh tambah nenas atau sesudu air asam jawa.. Selamat mencuba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan