Mencari cari Resepi..klik disini

Khamis, 9 Jun 2016

Asam pedas nenas

Asam pedas nenas




Bahan²

kepala Ikan tengiri

Bahan A ( dibland)
10 tangkai Cili kering
1 biji bawang besar

Bahan B
1 tangkai Daun kesom
4 biji Bendi
5-6 potong nenas
4 helai Daun limau purut
1 batang serai

Bahan lain
Minyak tuk menumis
Air
garam
Sedikt perasa

Cara²

1.masukkan minyak dalam periuk dan masukkan Bahan A ditumis garing.
2. Masukkan daun limau dan serai. Masak sebntar diatas api.
3. Masukkan air dan kepala ikan
4. Masukkan bahan B daun kesom..bendi dan nenas
5. Masak dalm bebrapa minit an masukkan garam dan perasa.

Kalau agak pekat boleh tambah air mengikut selera masing². * pada yg suka lebih masam boleh tambah nenas atau sesudu air asam jawa.. Selamat mencuba!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan